Nem bontják szét a rotterdami hidat Jeff Bezos új jachtja miatt

2022.07.06. - 10:00
Az „Oceano” hajóépítő cég, amely februárban bejelentette, hogy kérelmet ad be a holland város illetékeseihez a Koningshaven-híd szétszereléséhez, értesítette a helyi hatóságokat, hogy az éles társadalmi bírálatok hatására mégis eláll a beadvány benyújtásától. A híd bontására azért lett volna szükség, hogy az Amazon alapítójának új gigajachtja kijusson a nyílt tengerre.
Nem bontják szét a rotterdami hidat Jeff Bezos új jachtja miatt

A terv, hogy szétszereljék a majdnem százötven éves hidat, azért, hogy Jeff Bezos három árbocos luxusjachtja áthaladhasson a folyón, felbőszítette Rotterdam lakóit, a közösségi oldalakon pedig olyan felhívások jelentek meg, hogy vegyék záptojás-zápor alá jachtot, amikor az áthalad a Nieuwe Maas folyó rotterdami szakaszán.
Kedden a Trouw című holland hírportál azt írta, hogy a jachtot építő cég „vandalizmustól” tart, ezért eláll attól a tervétől, hogy a vízi jármű áthaladjon a híd alatt. A cég nem adott választ arra a kérdésre, hogy így mikor és milyen módon jut el a jacht a tengerig.

A brit Daily Mail egy hónapja számolt be arról, hogy Jeff Bezos 127 méteres jachtja lesz a világ legnagyobb ilyen típusú vízi járműve, amely ezen a nyáron készül el, ám nem fog tudni eljutni a nyílt tengerre, mivel nem fér el Rotterdam 46 méteres „De Hef” néven ismert hídja alatt. Az 1878-ban épült híd a második világháborúban a bombázások során súlyosan megsérült, de sikerült helyreállítani.

Fotó: Pixbay