Bár az aszály ebben az évben is komoly károkat okozott a hazai haltermelő gazdaságoknak, és a madarak okozta halvesztséggel is számolni kellett, a karácsonyi asztalra így is bőven jut majd friss, magyar édesvízi hal – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, NAK és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, az MA-HAL közleményéből.
A halgazdaságok a karácsonyi időszakban értékesítik a megtermelt étkezési célú hal 55-60 százalékát.
A kínálat az idén is az élő haltól a különböző feldolgozottsági fokú – pl. patkó, filé – termékig terjed. A vásárlók részéről ma már alapvető elvárás a szálkamentes termék, a pikkelyes halak lassan eltűnnek a piacról, élő halat pedig már csak kevesen vásárolnak.
A hagyományokhoz híven várhatóan ebben a szezonban is a ponty lesz a legkelendőbb, de egyre többen keresik a busát és az amúrt is, a szálkától ódzkodó fogyasztók pedig előszeretettel választják a ragadozó fajokat, a harcsát és a süllőt.
A hazai halfogyasztás mértéke nem túl magas, az elmúlt évben ráadásul – a haltermelők jelzései alapján – tovább zsugorodott a kereslet, ami elsősorban a magas inflációnak tudható be. A 2024-es karácsonyi szezonban jelentkező visszaesést az idén remélhetőleg nem követi újabb kereslet-csökkenés. A haltermelő gazdaságok reményei szerint a korábbi évek szintjén marad majd a fogyasztás az ünnepek előtti időszakban – derül ki körképből.