Nem volt vaklárma a Taylor Swift bécsi koncertjere tervezett támadás

2024.08.09. - 08:00

A Taylor Swift koncertek elleni támadások terve kapcsolatban áll az Iszlám Állammal – közölték a helyi hatóságok. Az énekesnő első fellépése tegnap lett volna az osztrák fővárosban, amit még két koncert követett volna ma és holnap. A támadást előkészítő tinédzser letartóztatták.

Nem volt vaklárma a Taylor Swift bécsi koncertjere tervezett támadás

Letartóztatták azt az osztrák tinédzsert, aki Taylor Swift bécsi koncertjeire tervezett támadás előkészítésével gyanúsítható. A fiatal fiú robbanószerkezeteket készített a támadáshoz, és hűséget esküdött az “Iszlám Állam” nevű terrorszervezetnek – jelentette a Reuters, a helyi hatóságokra hivatkozva.
A 19 éves, észak-macedón származású fiú a bécsi beismerte bűnösségét – mondta Franz Ruf, Ausztria közbiztonsági igazgatója. Az is kiderült, hogy a fiatal férfi online hűséget esküdött az “Iszlám Állam” vezetőjének, és otthonában, Ternitz városában vegyszereket, macsétákat és technikai eszközöket is találtak, amelyeket a támadás előkészítéséhez szerzett be.
A gyanúsított, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, halálos támadást tervezett Taylor Swift bécsi koncertjein, amelyekre várhatóan 20 000 rajongó gyűlt volna össze az Ernst Happel Stadion előtt– közölte Omar Haijawi-Pirchner, az osztrák hírszerzés vezetője.

“Azt tervezte, hogy a stadion környékén támadást hajt végre, és minél több embert megöl a késével vagy az általa készített robbanószerkezetekkel” – mondta Haijawi-Pirchner, hozzátéve, hogy más koncertek fenyegetettségéről nincsen konkrét tudomásuk.

Másik két  – 17 és egy 15 éves – fiatalt is letartóztattak az  összeesküvés kapcsán. A hatóságok szerint a fő gyanúsított önállóanlépett a radikalizálódás útjára, megváltoztatta a megjelenését, és online iszlamista propagandát terjesztett. Július 25-én otthagyta a munkahelyét, és ismerőseinek azt mondta, hogy “nagy tervei vannak” – mondta Ruf.
Az egyik szomszédja az osztrák “Plus24” -nak  elmondta, hogy a gyanúsított visszahúzódó életet élt, és “tálib szakállat” növesztett.
Taylor Swift három bécsi koncertjét, amelyekre az összes jegy elkelt, és amelyeket csütörtökön, pénteken és szombaton rendeztek volna a 65 000 főt befogadó stadionban, a rajongók nagy bánatára törölték. Sokan közülük messziről utaztak az előadásokra.

“Ez egyszerűen szívszorító, nagyon csalódott vagyok. De végül is azt hiszem, hogy mindez mindenki biztonsága érdekében történt” – mondta Mark del Rosario, aki a Fülöp-szigetekről érkezett, hogy részt vegyen az énekesnő koncertjén.

Gerhard Karner, Ausztria belügyminisztere elmondta, hogy külföldi hírszerző szolgálatok segítettek a nyomozásban, mivel az osztrák törvények nem engedélyezik az üzenetküldő alkalmazások megfigyelését.
Az ABC amerikai televízió idézete is a bűnüldöző szervek és a hírszerzés forrásait, akik szerint az osztrák hatóságok az amerikai hírszerzéstől kaptak információkat a Taylor Swift koncertje elleni támadás tervéről.