Olivia Rodrigo a 2022-es BBMA nagy nyertese

2022.05.16. - 08:00
Tegnap este Los Angelesben, a MGM Grand Gardenben kiosztották a Billboard zenei díjakat, amelyek közül hetet Olivia Rodrigo vihetett haza – köztük a legjobb Billboard 200 albumnak járó elismerést "Sour" című bemutatkozó albumáért.
Olivia Rodrigo a 2022-es BBMA nagy nyertese

A hét díjával Olivia Rodrigo az egyik legsikeresebb új előadó lett a Billboard Music Awards történetében. Rajta kívül eddig 1998-ban a Next nevű  R&B együttes, 2002-ben pedig Ashanti nyert több – nyolc-nyolc- díjat.

A férfi előadók közül Ye (valamikor Kanye West) söpörte be a legtöbb elismerést, a gospel és keresztény zenei kategóriákban tarolva, ahol a legjobb előadónak, a legjobb albumnak és a legjobb dalnak járó díjat is elvitte.

Az eddigi legtöbb BBMA elismeréssel büszkélkedő előadók Drake, Taylor Swift és Justin Bieber tegnap este tovább növelték a díjaik számát. Drake és Bieber öt-öt, Swift négy kategóriában nyert.

Drake harmadszorra kapta meg többek közt legjobb férfi előadó, valamint a legjobb rap előadó díját is.

Taylor Swift lett a legjobb Billboard 200-as előadó – immár ötödik alkalommal. Emellett idén a country kategóriákban is jeleskedett: az övé lett a legjobb country album (Red (Taylor’s Version), ő maga pedig  legjobb country előadó.

Justin Bieber történelmet írt azzal, hogy 2022-ben is az övé lett a legjobb Hot 100-os dal, így ugyanis ő az első előadó a Billboard Music Awards történetében, aki kétszer kapta meg ezt az elismerést. Idén ezt a díjat a The Kid LAROIal közös „Stay” című felvételért ítélték oda neki, 2018-ban pedig  Luis Fonsi és Daddy Yankee “Despacito” –jáért díjazták ebben a kategóriában, mivel Bieber is szerepelt a dalban.

A dél-koreai BTS három díjjal tért haza tegnap este. A k-pop csapat többek közt harmadik alkalommal  lett a legjobb duó/együttes kategória győztese és ezzel utolérték  a One Directiont, akiket szintén háromszor nyertek ebben a kategóriában BBMA díjat.

Lady Gaga kapta a legjobb dance/elektronikus előadó díját – 2011 és 2012 után harmadik alkalommal.

Sir Elton John pedig Dua Lipával közösen vitte haza a legjobb danc/elektronikus dal díját a “Cold Heart (PNAU Remix)” –ért.

Lil Nas X és Jack Harlow “Industry Baby” című közös felvétele lett a legjobb rap dal. Ebben a kategóriában Lil Nas X néhány éve már győzedelmeskedett az “Old Town Road (Remix)”  Billy Ray Cyrus-szal közöv változatával.

A Silk Sonic, vagyis Bruno Mars és Anderson .Paak formációja és a „Leave the Door Open” kapták a legjobb R&B dal díját. Bruno Mars négy éve már nyert ebben a kategóriában a „Thats What I Like”-al, és így tegnap ő lett Pharell Williams és The Weekend után a harmadik előadó, aki kétszer is győzedelmeskedett ebben a kategóriában.

The Weeknd idén egy díjat kapott, ő lett a legjobb férfi R&B előadó, és ezzel 20-ra növelte a Billboard Music Awards díjai számát, így a negyedik helyre került minden idők legtöbb BBMA díjait birtokló sztárok között.

Doja Catet négy kategórában díjazták – többek közt ő lett a legjobb R&B előadó. Ő a díjátadó történetében a negyedik nő – Rihanna, Beyoncé és Ella Mai – után, aki győzedelmeskedik ebben a kategóriában.

Bad Bunny lett a legjobb latin előadó, Karol G KGO516 című lemeze pedig a legjobb latin album lett.

A The Rolling Stones bebizonyította, hogy a kor nem számít: tegnap este  ők vitték el a legjobb turnéért és a legjobb rock turnéért járó elismerést is, a No Filter elnevezésű koncertkörútjukkal.

Mary J. Blige pedig tegnap este, a 11 éve a Billboard által alapított ICON-díjat vehette át a teljes munkásságáért.

A Billboard Music Awards 2022-es nyerteseinek teljes listáját itt lehet megnézni.