Örökzöld fa viseli ezentúl Leonardo DiCaprio nevét

2022.01.11. - 11:00
Egy új fafajt neveztek el az Oscar-díjas színészről a brit Királyi Botanikus Kertek munkatársai, ezzel is elsmerve DiCaprió tevékeny részvételét az erdőirtások elleni kampányban, amellyel legutóbb a kameruni őserdő kiirtását akadályozták meg.
Örökzöld fa viseli ezentúl Leonardo DiCaprio nevét

A különleges biodiverzitásáról ismert kameruni Ebo őserdőben felfedezett örökzöld fának nagy, sárgászöld levelei vannak, és az első, új fajta, amelyet a híres londoni kertek, a Kew Gardens botanikusai 2022-ben elneveztek: a fa hivatalos neve Uvariopsis dicaprio lett. Ezzel a szakemberek szeretnének főt hajtani Leonardo DiCaprio előtt, aki munkájával nagyban hozzájárult a fák védelméhez és kiirtásuk megakadályozásához többek közt abban a veszélyeztetett erdőben is, ahol a róla elnevezett fa egyetlen példánya él.

„Nagyra értékeljük Leo támogatását abban a kampányban, amelyet az Ebo megóvása érdekében kezdeményeztünk tavaly, így megfelelőnek tűnt, hogy ezzel a gesztussal fejezzük ki a megbecsülésünket – mondta Dr. Martin Cheek, aki az Afrikában felfedezett fajok elnevezéséért is felelős csapatot vezeti a Kew Gardens-nél, akinek botanikusai már 150 éve neveznek el új növény és gombafajokat – többek közt ismert és elismert személyiségekről.

A kameruni kormány tavaly döntött úgy, hogy elindítja a fakitermelést az addig viszonylag érintetlen őserdőben. A döntés nagy felháborodást váltott ki, nem csak a természetvédők körében. Több nemzetközi szakemberek, köztük botanikusok, biológusok levélben hívták fel a kameruni kormány figyelmét, milyen hibát követ el, ha megbolygatja az Ebo élővilágát. Ez a levél éppen Leonardo DiCaprio közvetítésével, általa a közösségi média bevonásával jutott el világszerte több millió emberhez, ami a szekértők szerit szerint nagyban kulcsszerepet játszott a kampány sikerességében és abban, hogy végül a kameruni kormány elállta attól a tervétől, hogy megkezdje a fakitermelést az Ebo területén. A következő cél az, hogy az erdőt az afrikai állam védett területté nyilvánítsa.

Leonardo Dicaprio évek óta elkötelezett természetvédő – és nem csak anyagilag támogatja az ügyet dollármilliókkal, hanem személyesen járja a világot, hogy első kézből ismerkedjen meg a klímaváltozás okozta problémákkal; állami vezetőkkel, tudósokkal találkozik és tárgyal, hogy megtalálják a lehető legjobb megoldásokat a bolygónk és a természet védelmében. Dicaprio médiában és a közösségi médiában is erőteljesen hallatja a hangját, és felemeli a szavát, ha természetvédelemről van szó.

Fotó: Michael Kovac/Getty Images