Rekordmennyiségű díjjal, Raye lett a BRIT Awards gála nagy nyertese

2024.03.03. - 10:26

Raye, eredeti nevén Rachel Agatha Keen hat kategóriában nyert díjat a tegnap este Londonban rendezett  BRIT díjátadón.

Rekordmennyiségű díjjal, Raye lett a BRIT Awards gála nagy nyertese

Az O2 Arénában tartott eseményen Raye a két fő kategóriában is nyert: az „Escapism” lett a legjobb dal, a „My 21st Century Blues” pedig a  legjobb brit album. Emellett Raye kapta a legjobb előadó, a legjobb új előadó, a legjobb R&B előadó és legjobb dalszerző díját is. Az előző rekorderek Adele, Harry Styles és a Blur zenekar voltak, akik mindannyian négy kategóriában győzedelmeskedtek egyszerre a BRIT gálákon, különböző években.

A 26 éves Raye 2014 óta zenél aktív, és a dalaival már eddig is számos díjat nyert – többek közt már az egyik első felvételével a 2014-es „Welcome to the Winter” című maxisingle-ével. Első stúdióalbumát azonban csak tavaly adta ki. A „My 21st Century Blues” című album rendkívüli kritikákat kapott, és kereskedelmi szempontból is nagyon sikeres volt. Az „Escapism” című dala pedig a  TikTok-on „robbant fel”, és # 1 lett a brit slágerlistákon.

Az elektronikus zenét játszó Jungle zenekart a legjobb brit zenekarnak választották a 2024-es BRIT díjátadón. A legjobb pop előadó kategóriában Dua Lipa győzedelmeskedett, az év legjobb rappere pedig a londoni székhelyű Casisdead  lett, míg az év legjobb rock zenekarának járó díjat  a sheffieldi Bring Me the Horizon lett.

Amerikai rapper, SZA, a legjobb külföldi előadónak járó díjat kapta, míg Miley Cyrus Flowers című slágere lett a legjobb külföldi dal-

 

A BRIT díjakat a Brit Zenei Szövetség 1977-ben hozta létre. Ezeket az elismeréseket a brit Grammy-nek tekintik. A BRIT Awards korábbi nyertesei közt volt többek közt a Beatles és az Oasis, Robbie Williams és Elton John is.

Fotó: Karwai Tang /Getty Images