Spanyolország egyedüliként ad vízummentességet a brit zenészeknek

2022.01.04. - 09:00
Az Egyesült Királyság egy éve lépett ki az Európai Unióból. A hosszadalmas Brexit- tárgyalások végén többek közt az is világossá vált, hogy számos más szakma képviselőivel ellentétben, mint például a sofőrök vagy a pilóták, a zenészek nem élveznek majd vízummentességet, ha az Európai Unió területén dolgoznak.
Spanyolország egyedüliként ad vízummentességet a brit zenészeknek

Mindez azt jelenti, hogy minden egyes koncerthez, amelyet brit zenekar vagy zenész, énekes ad az Unió területén, nem csak az előadóknak, de az egész stábnak – menedzserektől, a technikusokig –  vízumért kell folyamodnia.

Bár Boris Johnson ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz azért, hogy a brit zenészek és stábjaik is vízummentességet kapjanak az Európai Unió országaiban, eddig ezt az ígéretét nem váltotta valóra.

Eddig egyedül Spanyolország döntött úgy – saját hatáskörében – hogy vízummentességet biztosít a szigetország zenészeinek a turnék során. Az Unió többi 26 országában azonban ez egyelőre nem lehetséges, ami pedig lényegesen megdrágítja a koncerteket, turnékat, némely előadó számára pedig egyenesen ellehetetleníti.

A vízumkényszer pont akkor szakadt a brit zenei élet képviselőinek nyakába, amikor a koronavírus megfékezésére bevezetett korlátozások miatt, a fellépési lehetőség amúgy is gyakorlatilag megszűnt. Ám egy ideje kezd feltámadni a zenei élet, az elmúlt két évben tömegesen elhalasztott koncerteket a tervek szerint 2022-ben pótolhatják a zenészek, a kötelező vízum azonban ezt semmiképp nem könnyíti meg. Ennek anyagi vonzatát pedig a rajongók is megérzik a koncertjegy árakon.

Bízunk benne, hogy hamarosan több európai állam követi Spanyolország példáját!

Fotó: Pixabay