Szobafogságra ítélték a macskákat Waldorfban

2022.05.23. - 12:00
A Németország dél-nyugati részén fekvő város vezetése bizonyos macskatulajdonosokat rendelettel kötelez arra, hogy augusztus végéig ne engedje ki a házból illetve a lakásból a cicájukat. A cél az, hogy megvédjék az ebben az időszakban költő ritka madarakat, a búbospacsirtákat a macskatámadásoktól.
Szobafogságra ítélték a macskákat Waldorfban

A rendelet azért született, mert Nyugat-Európában a búbospacsirta populáció száma drasztikusan csökkent az utóbbi évtizedekben. Ezek a madarak ugyanis a földön fészkelnek és így még nagyobb veszélynek vannak kitéve – többek közt könnyedén válnak a ki-bejárós házikedvenc macskák áldozataivá.
A waldorfi hatóságok a „macska távoltartási” rendelet kapcsán hangsúlyozták, hogy „a különböző erőfeszítések mellett, ennek a fajnak a túlélése minden egyes fióka megmentésén is múlik.”

A rendelet, amelyet a következő három évben folyamatosan megújítanak, és amely a Waldorf déli részén élő összes macskára vonatkozik, lesújtotta a helyi cicagazdákat.
A régió lapja arról számolt be, hogy a város állatvédő egyesületének elnöke jogi lépéseket fontolgat, hogy hatályon kívül helyeztesse a macskák házi őrizetre kötelező rendeletet.
„Kérem, őrizzék meg a nyugalmukat. Biztosíthatom önöket arról, hogy mindent megteszünk annak érdekében, megakadályozzuk ezt az aránytalanul egyoldalú intézkedést” – idézte az állatvédőt a Rhein-Neckar-Zeitung.

Fotó: Pixabay