Taylor Swift, Jay-Z és Kanye West is ott van a tavaly legjobban kereső zenészek közt

2022.01.19. - 09:00
A Rolling Stone magazin nemrég nyilvánosságra hozta azoknak a zenészeknek a rangsorát, akik számár a legjövedelmezőbb volt a tavalyi év. A Top 10-be egyetlen nő jtott be, Taylor Swift.
Taylor Swift, Jay-Z és Kanye West is ott van a tavaly legjobban kereső zenészek közt

A 10 legtöbbet kereső zenész a világon 2021-ben összesen 2,3 milliárd dolláros bevételre tett szert. Ez az összeg kétszer akkora, mint amennyi az összjövedelmük volt éves szinten, a pandémia kirobbanása előtt. Ami furcsa lehet annak fényében, hogy még tavaly is tömegesen maradtak el a turnék és a koncertek a koronavírus miatt. Ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első 10, vagyonát leginkább gyarapító előadó többsége nem zenéléssel, hanem jól átgondolt üzlettel keresett sokat tavaly: nagy kiadóknak adták el a zenei katalógusaik. Így került az első helyre Bruec Springsteen is akinek a bankszámlája tavaly 590 millió dollárral gyarapodott. A figyelemreméltó összeg nagy részét, 550 millió dollárt a Sony Music-kal kötött szerződésnek köszönheti, amivel az egész zenei katalógusa a kiadó tulajdonába került. Ez egyébként rekord összegnek számít – ennyit még egyetlen előadó zenei hagyatékáért sem fizettek.

Csupán Taylor Swiftnek – aki egyébként egyedüli női előadóként jutott be a top 10-be – és részben Jay-Z-nek valamint Kanye Westnek(aki már Ye) sikerült valóban zenéléssel megkeresnie annyi pénzt, hogy bekerüljenek a legjobban keresők közé.

Taylor Swift a 10. helyen áll és 80 millió dollárt keresett tavaly, régi albumai újrakiadásával és két új korong piacradobásáaval, valamint reklámszerződésekkel – többek közt a Starbucks-szal.

Kanye West – aki már Ye néven fut – negyedik a listán. Ő mem csak az új, Donda című albumának, hanem saját divatmárkájának valamint a GAP-pel kötött exkluzív megállapodásanak köszönheti 250 milliós vagyongyarapodását.

Jay-Z, aki 450 millióval lett gazdagabb tavaly, a lista 2. helyén áll. Az első millárdos raper nem csak a zenéjének köszönheti a tavalyi bevételét, ami minden eddigginél jelentősebb volt. Februárban 300 millió dollárért eladta az Armand de Brignac nevű pezsgőmárkáját a LVMH luxuskonszernnek. Néhány hónappal később pedig a tulajdonostársaival együtt eladta a Tidal nevű streaming szolgáltató 80 százalékát a Square-nek, 302 millió dollárért. Jay-Z pénzügyi portfóliójában még a Pumával és Tiffany & Co. kötött üzlet is szerepel.

A 2021-ben legjobban kereső zenészek top 10-es mezőnyét itt lehet megnézni