A magyar fiatalok többsége ritkán eszik gyors- vagy hagyományos éttermi ételeket – áll a Mathias Corvinus Collegium Ifjúságkutató Intézete legfrissebb tanulmányában. A felmérésük szerint a magyar fiatalok elsöprő arányban – 79 százalékuk – csak ritkán vagy soha nem eszik gyorséttermi ételeket. A legnagyobb gyorséttermi ételfogyasztók a 15-17 évesek – a megkérdezettek 26 százaléka – és a budapestiek – 31 százalék.
A felmérésben megkérdezettek 78 százaléka legalább hetente egyszer készít magának vagy családtagjainak ételt. A 25-29 évesek 88 százaléka, de még a 15-17 évesek közül is minden második rendszeresen főz otthon. A tanulmányból kiderül az is, hogy aa 15-17 éveseknek napi szinten csak 7,8 százaléka szokott főzni, a többi korcsoportban azonban a naponta főzők aránya 38-40 százalék.
A válaszadó fiatalok 90 százaléka ritkán, vagy egyáltalán nem látogat hagyományos éttermeket. A nőknek csak öt százaléka, míg a férfiaknak csak 12 százaléka jár hagyományos étterembe.
Rámutattak arra is, hogy a házhoz rendelt ételek is kevésbé elterjedtek a fiatalok körében, kétharmaduk ritkán, 15 százalékuk soha nem rendel házhoz ételt.
Heti rendszerességgel főként a városokban, a fővárosban (20-20 százalék), valamint a megyei jogú városokban (26 százalék) rendelnek ételt – ismertették. A kisebb településeken ez az arány mindössze kilenc százalék, ami mögött a szolgáltatások korlátozott elérhetősége is szerepet játszhat.
A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a gyorséttermeket a fiatalok 63 százaléka nem tartja trendinek, és csupán 10 százalékuk ért azzal egyet, hogy trendi gyorsétterembe járni. Életkori csoportok szerint jelentősek a különbségek, a 15-17 évesek az átlaghoz képest kétszeres arányban (22 százalék) tartják trendinek a gyorséttermeket – közölték.
A reprezentatív mintaválasztást alkalmazó kutatás 2025 januárjában online, önkitöltős kérdőívvel támogatott interjúkkal történt ezer 15-39 éves magyarországi fiatalt körében.
Forrás: MTI
📷