Szakértők tanácsokkal igyekeznek ellátni a „tökölőket”, hogyan kerülhetik el, hogy rontsák e statisztikát — a tök ugyanis ehető, és akár remek állateledel is lehet. Ha jövőre töklámpást farag, ne dobja ki a héját vagy a belsejét – minden része ehető – szól a felhívás. Halloween után pedig a legjobb módja a tök hasznosításának a komposztálás.
A faragás után a tök felesleges, húsos részt fel lehet kockázni, leveshez vagy raguhoz adható, mondja Carly Bodrug, séf, aki arról híres, hogy ételmaradékokból főz.
A megmaradt tököt pürésíteni is lehet, és egy kanállal akár a kutya eledeléhez is adhatunk belőle extra tápanyagként – a négylábúak nem mellesleg imádják a tök édeskés ízét. A tökdarabokat le is lehet fagyasztani későbbi felhasználásra.
„A magok – igazi tápanyagbánya” – mondja Bodrug. Ezt alátámasztja a a Plants folyóirat 2022-es tanulmánya is, amely szerint a tök magjai fehérjében, magnéziumban, cinkben és egészséges zsírokban gazdagok.
Bodrug egyik receptje szerint a magokat megmosva, majd fahéjjal meghintve megsüthetjük, így ropogós snack készül belőlük vagy akár salákra is szórhatjuk.
A szálas, belső részt felhasználhatjuk tökpüré készítéséhez, például muffinokhoz. A házi verzió különbözik a bolti konzervpürétől, mert a faragásra szánt tökök több rostot tartalmaznak és enyhébb ízűek. Mindezek ellenére a belsejük kiváló süteményekhez – csak több fűszert kell hozzáadni az intenzívebb ízért.
Ha valaki nem szeretné megenni a tök belsejét, felajánlhatja helyi farmnak, ahol sertések, csirkék és más állatok eledeléül használják.
Halloween után, a kifaragott tökök hasznosításának a legjobb módja a a komposztálás.
„Még ha már nem is ehető, a tök akkor is visszaadhat valamit a földnek” – mondja Bodrug.
A komposztálás megelőzi, hogy a tök a szeméttelepre kerüljön, ahol metánt bocsátana ki, és ehelyett tápanyagban gazdag talajjá alakul.
Ezt otthon is el lehet végezni, de komposztgyűjtőbe vagy átvevőpontra is el lehet vinni.
„A szeméttelepre kerülő dolgok nagy része valójában komposztálható” – mondja Dante Scalafani, a New York-i Queens County Farm komposztálási koordinátora.
„Már azzal is csökkenthetjük a heti szemétmennyiséget, ha csak a tököket megfelelően kezeljük.”
Komposztálás előtt természetesen el kell távolítani a gyertyákat, esetleges műanyagot, csillámot vagy más díszeket, mert ezek szennyezhetik a komposztot.
Egy kevés festék vagy csillám nem árt, de a tök legyen minél tisztább, mielőtt a komposztba kerül. Az a legjobb, ha 2,5 cm-es darabokra vágjuk, hogy gyorsabban lebomoljon.
„A tök sok vizet tartalmaz, ezért fontos, hogy a komposztban legyen elegendő száraz anyag — például levelek, faforgács, újságpapír, karton vagy szalma” – magyarázza Scalafani.
Ha ez az egyensúly felborul, a komposzt kellemetlen szagot áraszthat.
Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az egészséges komposztban a „zöld” anyagok (pl. tökmaradék, ételhulladék) és a „barna” anyagok (pl. száraz levelek, szalma, karton) aránya körülbelül három az egyhez.
Ez elősegíti a gyorsabb lebomlást és megelőzi a kellemetlen szagokat.
És mi van akkor, ha a tök egész hónapig a verandán. a teraszon vagy a kertben állt? Ez valójában ideális állapot.
„Soha nem késő komposztálni” – mondja Scalafani.
„Még ha puha vagy penészes is, az csak segít, mert a gombák felgyorsítják a lebomlást.” „Minden szerves anyag komposztálása jobb, mint kidobni” – teszi hozzá Laura Greaney, a farm oktatási programjainak vezetője. „Így nem termelünk több hulladékot, és nem szabadul fel metán.”
Szerinte az ősz tökéletes időszak arra, hogy a gyerekek tanuljanak komposztálásról, mert ez felelősségérzetet és valós cselekvési lehetőséget ad nekik a környezeti problémák megoldásában.
„Még ha kicsik is, a komposztálás által érzik, hogy tehetnek valamit” – mondja Greaney.
„Aztán hazaviszik ezt az üzenetet — és így terjed tovább az ötlet.”
📷Pixabay