Viking mitológia, vérontás és heavy metal: Az Északi mától beveszi a mozikat

2022.05.19. - 12:00
Robert Eggert rendező új szintre emelte a történelni akciófilmek világát. A produkcióban érdeklődési körének megfelelően helyet kap a misztikum is, amelynek elemeit most a skandináv mitológiából kölcsönözte. Az Északi szigorú korhatáros besorolást kapott Amerikában is, a benne erőteljesen ábrázolt véres erőszak és meztelenség miatt, ami egy X. században játszódó viking bosszúdrámánál egyáltalán nem meglepő.
Viking mitológia, vérontás és heavy metal: Az Északi mától beveszi a mozikat

A filmben felvonulnak a rendező, Robert Eggert kedvencei, Alexander Skarsgard, Willem Dafoe, Nicole Kidman és Ethan Hawke, sőt a régóta csak zenével foglalkozó, ám színészként is bizonyító Björk is.

Az Északi című, a 10. században játszódó véres viking eposzt az idei év nagy mozis szenzációjaként tartják számon. A rendező-forgatókönyvíró, Robert Eggers még a forgatás alatt több érdekes dolgokat árult el a produkcióról. Például azt, hogy a főhőst, a bosszúálló viking herceget (Alexander Skarsgard) nem véletlenül hívják Amleth-nek, ugyans a sztori ugyanazon skandináv eposz alapján készült, amelyből Shakespeare a Hamletet írta. Eggers mindenkit biztosít arról, hogy most igazi vikingeket fogunk látni.

„A nézők azt hiszik, ismerik az ősi skandináv harcosokat, mert látták az 1958-as Vikingeket Kirk Douglasszel a főszerepben, amiben rajzfilmekből szalajtott csávók tomboltak szarvakkal díszített sisakban. Vagy megnézték a tévésorozatokat, ahol meg úgy néznek ki a vikingek, mintha sci-fikből kölcsönzött rocksztárok lennének. Mi valami egészen mást csináltunk” – mondta Eggers az Entertainment Weeklynek adott interjúban.

A Skandinávia helyett Észak-Írországban forgatott, skandináv misztikummal átitatott film hatalmas sztárparádét vonultat fel: a rendező kedvenc színészeivel, Alexander Skarsgardda, Willem Dafoe-val, Nicole Kidmannal, Ethan Hawke-kal, Anya Taylor-Joy-al dolgozott együtt. Ám a hab a tortán a vásznon régen látott Björk, a boszorkány szerepében, aki szalmakoronát viselve fekete könnyeket hullajt majd varázslás közben, a hős viking herceg pedig véres küzdelemben áll bosszút az apjáért – miközben szól a heavy metal.

Az Északi május 19-től látható a hazai mozikban.

Fotó: FOCUS FEATURES LLC