Visszaszámlálás indul: két hét múlva érkezik a Coldplay úttörő, újrahasznosított lemeze

2024.09.20. - 16:47
Október 4-én jelenik meg a Coldplay MOON MUSiC* című nagylemeze.
Visszaszámlálás indul: két hét múlva érkezik a Coldplay úttörő, újrahasznosított lemeze

A MOON MUSiC* című nagylemez „feelslikeimfallinginlove” elnevezésű előfutárát a magyarok a világon elsőkként hallhatták élőben. A számhoz debütált videóklipnél kiderült, hogy a Chris Martin vezette csapat az emberi nyelv és kommunikáció legtöbb formáját szeretné reprezentálni és ezáltal kapcsolódni a világ rajongóival.  A turnéjának úttörő fenntarthatósági intézkedéseivel párhuzamosan pedig a Coldplay mindent megtett annak érdekében, hogy a ’MOON MUSiC’ fizikai megjelenését a lehető legfenntarthatóbbá alakítsa.

A „feelslikeimfallinginlove” és a koncertek esetén a jelnyelv kapott kiemelt szerepet, augusztus végén érkezett, „WE PRAY” című felvezetőjüknél további, kulturális nyelveké a nyilvánosság. TINI spanyol verziója után ma megjelent az R&B fenomén, Elyanna a dal arab változatával is.

Az újdonságon olyan előadók kollaboráltak a világ minden tájáról, mint a felkapott, brit rapper, Little Simz, a nigériai afrobeat szupersztár, Burna Boy, az argentin énekesnő, TINI és a jelenleg főszereplő, Elyanna, ezzel a „WE PRAY” újabb változatban hallgatható.

Az energikus, rapbetétekkel tarkított popbanger élőben – több mint százezer ember előtt – a Glastonbury fesztiválon debütált június 29-én Little Simz-szel és Elyannaval közösen – miközben Burna Boy verzéjével a kivetítőn jelent meg. A koncert azért is volt különleges az ikonikus banda számára, mert rekordot döntve ötödszörre léptek fel headlinerként, és egyben az első Glastonbury előadásuk 25. jubileumát is ünnepelték.

Ami a ‘MOON MUSiC’-ot illeti, ez lesz a világ első zenei anyaga, amelyet 140 grammos EcoRecord LP-ként adnak ki, és példányonként 9 újrahasznosított PET-műanyag palackból készül, amelyet fogyasztás utáni hulladékból nyernek ki. Ez több mint 25 tonna szűz műanyag gyártását akadályozza meg, és 85 százalékkal csökkenti a gyártási folyamat széndioxid-kibocsátását kilogrammonként a hagyományos 140 grammos vinylhez képest.

Ezenkívül a zenekar együttműködött korábbi partnerével, a The Ocean Cleanup-pal, hogy létrehozzanak egy további, új formátumot, melyet Notebook Edition EcoRecord LP-ként neveztek el. Ennek a kiadásnak az újrahasznosított pet palackja 70 százalékban természetes vízből kihalászott műanyag hulladékból készült, amelyet a guatemalai Rio Las Vacas folyóból mentett ki a szervezet, megakadályozva ezzel, hogy elérjen a Hondurasi-öbölig és az Atlanti-óceánig.

A ’MOON MUSiC’ CD-kiadásai emellett a világon elsőként fognak megjelenni EcoCD formátumban, amelyet 90 százalékban újrahasznosított polikarbonátból készítettek, és fogyasztás utáni hulladékáramból származnak. Ez legalább 78 százaléknyi CO2/kg-os kibocsátás-csökkentést biztosít, és elkerüli az öt metrikus tonnánál több tiszta műanyag gyártását.

📷 Anna Lee Webres