Visszatért a bagi fekete gólya a Pilisi Parkerdőbe

2022.04.22. - 14:00
A fekete gólya egyik ritka madárfajunk, fehér rokonánál sokkal kényesebb a megfelelő élőhelyre és táplálékra, valamint környezetének természetességi állapotára. Magyarországon éppen ezért sokkal kevésbé elterjedt, és így kifejezetten nagy jelentősége van, ha megtelepszik egy-egy helyen, és még nagyobb, ha vissza is tér.
Visszatért a bagi fekete gólya a Pilisi Parkerdőbe

A visszatérő fekete gólyát a Budapest környéki állami erdőket kezelő Pilisi Parkerdő területén, Bag mellett figyelték meg.
A vizes élőhelyek környéki erdőket kedvelő fekete gólya indikátorfajnak is nevezhető. Megjelenése és visszatérése egy területen azt mutatja, hogy az adott élőhely természetességi állapota magasabb szintre emelkedett – derül ki a Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatójából. Pontosan ez történt az utóbbi időben a Pilisi Parkerdő Valkói Erdészetének kezelésében álló, Bag környéki mocsaras részen. Ide már két évvel ezelőtt visszatért a fekete gólya, és az élőhely stabilitását jelzi, hogy Panyor Diána kerületvezető erdész március végén ismét itt fotózott ilyen madarat. Mindez látványosan bizonyítja, hogy a faj itt megtalálta az életfeltételeinek hosszú távú biztosításához szükséges környezetet.

A Parkerdő területén egyre gyakoribbak az ilyen megfigyelések. Pár évvel ezelőtt két pár is költött egy Pilismarót melletti erdőterületen. A társaság élőhelyfejlesztési programjának köszönhetően egyre több olyan vizes élőhelyet állítanak helyre, amely ideális terület lehet a fekete gólya számára.

Forrás: MTI

A fotó illusztráció: Pixabay