Zászlófelvonás, ünnepi rendezvények és útlezárások is lesznek március 15-én

2022.03.15. - 07:00
Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.
Zászlófelvonás, ünnepi rendezvények és útlezárások is lesznek március 15-én

Március 15-én, kedden – a hagyományoknak megfelelően – Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődnek a központi programok a Parlament előtt. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren lesz délután 3 órakor a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepséghez – a szervezők kérésére – csatlakozik a Békemenet is.

Mindemellett kedden a Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat. Március 15-én ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban. Továbbá kedden ingyenesen meg lehet tekinteni a pénteken megnyílt Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot. A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket.

Az országgyűlési választások előtt három héttel ellenzéki pártok nagygyűléseket tartanak a nemzeti ünnepen. A közös listát állító ellenzéki pártok a Műegyetem rakparton, a Mi Hazánk Mozgalom a Magyar Nemzeti Múzeum mellett tartja rendezvényét.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a március 15-ei rendezvények és gyűlések miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a hosszú hétvégén Budapest több kerületében. Az ünnep napján, kedden lezárják az Andrássy út és a Váci út egy szakaszát, a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Károly körutat, valamint időszakosan a Margit hidat és a Szent István körutat; a korlátozások módosítják a közösségi közlekedést is.

A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte, március 15-én az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a fővárosi tömegközlekedési járatok.

A MÁV-Volán-csoport járatainál is változik a menetrend: március 15-én a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vontok,  a Volánbusz helyi és helyközi autóbuszai március 15-én ünnepi és munkaszüneti napi menetrend szerint járnak.

Forrás: MTI