Ma van a víz világnapja

2024.03.22. - 07:00

A dublini környezetvédelmi világkonferencia javaslatára, 1992-ben az ENSZ 47. ülésszaka március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította, és 1993 óta ünnepeljük. Az idei világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a felszín alatti vizek fontoságára ezért 2022-ben a víz világnapjának jelmondata: Víz a békéért.

Ma van a víz világnapja

A víz világnapját minden évben március 22-én tartják. Amellett, hogy ünnepli a vizet, felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg is több mint 2 milliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül; több mint 3 milliárd ember függ az országhatárokat átszelő vizektől. Ennek ellenére napjainkban csak 24 országnak van együttműködési megállapodása a víz közös használatáról – írja a vízvilágnap.hu.

A világnap egyik fő célja, hogy cselekvésre buzdítson.
Emellett a víz világnapja felhívj a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére is, illetve igyekszik rávenni arra mindenkit, hogy gondolkodjon el azon, mit jelent számára a víz, hogy milyen értéket képvisel.A háztartásokban, az iskolákban, a munkahelyeken a víz jelenthet egészséget, higiéniát, emberi méltóságot, termelékenységet.
Vallási, kulturális és spirituális helyeken a víz az összekötő kapocs a teremtés, az egyén és a közösség között.

Az idei világnap arra buzdít, hogy vegyünk részt a „Víz a békéért” globális kampányban! Mindnyájunknak – az egyénektől a családokon, közösségeken át egészen a kormányokig – a lehető legtöbbet kell tenni azért, hogy előrelépés történjen egy élhetőbb társadalom felé.

“A 2024-es víz világnapjának legfontosabb üzenetei:

– A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés vagy szennyezett, ha az embernek küzdenie kell a hozzáférésért, komoly feszültségekhez vezethet. Törekedni kell az együttműködésre a víz igazságosabb elosztásért, hozzájárulva ezzel a béke megteremtéséhez.

– A jólét és a béke a vízen is múlik. Miközben az országok egyre hangsúlyosabban foglalkoznak az éghajlatváltozással, a tömeges migrációval vagy a politikai feszültségekkel, egyre sürgetőbbé válik a vízügyi együttműködések középpontba állítása is.

– A víz kivezethet minket a válságból. A közösségek és országok közötti együttműködést teremtheti meg a víz igazságos elosztása – ezt a célt szolgálják az ENSZ nemzetközi szintű egyezményei és a helyi szintű intézkedések” Világszerte több mint 3 milliárd ember függ az országhatárokat átszelő vizektől. Ennek ellenére napjainkban csak 24 országnak van együttműködési megállapodása a víz közös használatáról.”